Noutăți

Anunțuri

Informare coronavirus – recomandări pentru Bisericile Adventiste de Ziua a Șaptea – Conferința Muntenia

În atenția pastorilor și membrilor Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea de pe teritoriul Conferinței Muntenia

UPDATE:

  1. „Se suspendă toate activitățile […] religioase realizate în spații închise” – Marcel Vela, ministru de Interne (17 martie)
  2. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă, 14 martie, că România va intra în stare de urgență începând de luni, 16 martie.
  3. Majoritatea Bisericilor Adventiste de Ziua a Șaptea indiferent de numărul de membri au decis deja suspendarea voluntară serviciilor divine. Începând cu data de 17 martie toate bisericile au obligația leagală de suspendare a activității. Vă rugăm să contactați pastorii și prezbiterii locali pentru informații suplimentare cu privire la serviciile religioase.
  4. Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: „Am făcut evaluarea şi Covid-19 poate fi caracterizat ca o pandemie.” (11 martie)

În prezent, Organizația Mondială a Sănătății a confirmat transformarea îmbolnăvirii cu coronavirus în pandemie. Conform documentelor oficiale OMS răspândirea acestui coronavirus poate fi încetinită sau chiar inversată în mod semnificativ doar prin implementarea unor măsuri robuste de prevenire și stopare a răspândirii. De aici și reacțiile mai consistente ale unor state în ultimele zile.

Cu toate acestea, în zilele noastre, factorii luați în calcul nu mai sunt doar medicali ci economici și sociali. Așa cum s-a putut observa, măsurile mai ferme au puternice implicaţii politice şi sociale pentru că au capacitatea de a afecta industrii și de a genera dezordine socială sau bulversări ale ritmului normal în cazul școlilor și companiilor. Soluția considerată potrivită de către conducerea statelor este de a gestiona epidemia fără a provoca prea multe daune economice. Măsurile mai hotărâte sunt introduse treptat și cât mai târziu deoarece economia unei țări nu poate duce așa ceva prea multă vreme.

În acest context, observăm că și România a luat în calcul soluții mult mai drastice pentru a întârzia cât mai mult extinderea îmbolnăvirii cu coronavirus. În acest moment nu se mai discută despre stopare ci despre întârziere. Autoritățile așteaptă o înrăutățire majoră a situației în cazul în care românii plecați în Italia, Spania, Germania și Franța vor reveni acasă cu ocazia vacanței de Paște. Deja la granițe se înregistrează probleme majore.

În acest context, este doar o chestiune de timp până când și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România va fi afectată. Aceasta nu este o veste îmbucurătoare deoarece o mare parte a bisericii este formată din persoane de peste 60 de ani, aflate în situații de risc major conform tuturor statisticilor legate de mortalitatea genearată de coronavirus.

Contagiozitatea este de aprope trei ori mai mare ca a gripei, iar mortalitatea de 15 ori mai mare în rândul persoanelor în vârstă. Evoluția bolii include pneumonie severă și în numeroase cazuri deces. Fără a emite judecăți de valoare, chiar și sistemele medicale ale țărilor mult mai dezvoltate au fost depășite de evoluția numărului de îmbolnăviri ceea ce a dus la întârzierea sau imposibilitatea preluării unor cazuri critice.

Cu calm și fermitate, fără a genera prin acțiunile și atitudinile noastre panică, având în vedere impactul pe care acest virus îl va avea (mai ales prin prisma numeroaselor necunoscute), fără a aștepta măsuri care iau în calcul alte considerente decât cele ale siguranței membrilor Bisericii Adventiste, considerăm necesare câteva acțiuni și decizii.

Vă rugăm să distribuiți aceste informații prin toate mijloacele pe care le aveți la dispoziție și, în plus, vă rog să vă asigurați că acest mesaj va ajunge în acest Sabat în fiecare biserică și grupă!

  1. Prima acțiune considerăm că este îndreptarea spre Dumnezeu. Vă încurajăm să îndreptați rugăciuni necontentite către Dumnezeu, atât pentru protecție cât și pentru cei deja afectați în diverse moduri de această epidemie. Suntem asigurați de protecția lui Dumnezeu dar nu suntem chemați să Îl ispitim prin acțiuni necugetate. Acțiunile fanatice și iresponsabile față de ceilalți oameni sunt contraproductive pentru cauza lui Dumnezeu. Isus și legile sănătății să ne fie exemplu!
  2. În funcție de fiecare situație în parte și evoluția la nivel local, comitetul bisericii este invitat să ia deciziile adecvate în ceea ce privește organizarea serviciilor divine. Multe biserici adventiste au luat deja decizia în mod voluntar de a suspenda activitățile publice.

    Deciziile luate la timp și anularea posibilității de transmitere în masă a coronavirusului pot salva vieți. Ultimul studiu oficial arată că situația este mai gravă decât se considera. Noul coronavirus se transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată, supravieţuieşte cel puţin 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi rezistă circa patru zile pe diferite suprafeţe. O biserică plină de credincioși, mare parte din ei în vârstă sau cu rude în vârstă, reprezintă un adevărat pericol social. În acest context, vă încurajăm să urmăriți cu atenție și să respectați cu strictețe reglementările oficiale generate de această situație.
  3. Pentru a veni în sprijinul bisericilor și localităților în care se va decide suspendarea temporară a serviciilor divine Conferința Muntenia plănuiește transmisia prin Internet, în fiecare Sabat, între orele 11.00 – 12.00 a unui program spiritual adaptat acestei situații. Desigur, bisericile pot lua măsuri asemănătoare. Luăm această decizie și preventiv deoarece este posibilă interzicerea temporară, prin lege, a adunărilor publice, la fel ca în cazul școlilor. Deja orice întâlnire cu peste 50 de persoane este interzisă. Prin intermediul paginii de Facebook și a site-ului oficial vom face precizări pe măsură ce situația evoluează.
  4. În cazul în care se dorește insistent organizarea de servicii divine, persoanele în vârstă și rudele acestora sunt încurajate să rămână acasă. În plus, instalați la intrarea în biserică și orice instituție adventistă un stand prevăzut cu dezinfectant. Fiecare persoană care intră trebuie să își dezinfecteze în mod obligatoriu mâinile. Orice persoană cu simtome: febră, tuse, dificultăți de respirație sau care vine din zone declarate în carantină  va fi rugată să meargă acasă. Desigur, vor fi create anumite neplăceri cu această ocazie dar este important să se explice pe larg efectul pe care l-ar putea avea îmbolnăvirea celorlalți membri și importanța limitării impactului.
  5. Refaceți stocurile de săpun, dezinfectant și prosoape de unică folosință pentru toalete și dezinfectați regulat toaletele, clanțele și bările de susținere. Deși spray-urile comerciale de dezinfectant au fost cumpărate în cea mai mare parte, folosirea alcoolului etilic pur a fost ignorată. Vă recomandăm să profitați la timp de această posibilitate.
  6. Prin intermediul pastorilor sau a altor persoane potrivite comunicați măsurile standard de prevenire (spălare frecventă cu apă și săpun timp de 20 secunde sau cu soluții pe bază de alcool, tușit și strănutat pe antebraț și nu în palmă, acoperirea gurii, evitarea atingerii ochilor, nasului sau gurii, păstrarea unei distanțe cât mai mari față de cei care tușesc sau strănută). De altfel, în acest fel putem să ne pregătim pentru orice altă situație asemănătoare în viitor.
  7. Evitați atât cât este posibil, pentru următoarea perioadă, orice călătorie cu avionul, trenul, autobuzul sau cu mijloacele de transport în comun. În cazul înmulțirii cazurilor de infectare este aproape imposibilă evitarea persoanelor deja infectate. Dacă este nevoie, alegeți deplasarea cu mașina personală, bicicleta etc. Este evident că acest lucru va crea dificultăți și suntem conștienți de acest aspect. Alegeți cu grijă persoanele lângă care stați, evitați atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, spălați-vă cât mai des și folosiți un dezinfectant adecvat.
  8. Comunicați rudelor aflate în zone afectate deja să evite / amâne revenirea în țară și în biserici pentru următoarea perioadă. Acest lucru, aparent plin de dragoste, nu va face decât să înmulțească numărul de îmbolnăviri și decese. Având în vedere faptul că mulți au părinți în vârstă, acestă decizie ar putea fi una neînțeleaptă.

Cu speranța unei primăveri binecuvântate, Comitetul Conferinței Muntenia vă dorește multă sănătate, protecția lui Dumnezeu și rugămintea de a fi mereu orientați spre speranța revenirii lui Hristos!

Comitetul Conferinței Muntenia

11 martie 2019, ora 9.00 (ultima actualizare: 18 martie 2019, ora 09.00)


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.