Despre Noi

Despre Noi

Biserica Adventista

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea consideră că are un rol special în răspândirea mesajului lui Isus Hristos în întreaga lume, fiind prezentă în 215 din cele 237 de țări recunoscute de către Națiunile Unite, publicând prin cele peste 60 de edituri, materiale în 379 de limbi și comunicând în 974 de limbi și dialecte.

Având mai mult de 20 milioane de membri botezați la 31 decembrie 2016 (fără a lua în calcul copiii și credincioșii nebotezați) și cu peste un milion de noi membri ce se alătură Bisericii în fiecare an, având peste 80.000 de biserici, adventismul de ziua a șaptea este una dintre denominațiunile creștine cu cel mai rapid ritm de creștere din lume.

Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii
Convingeri
Manualul Bisericii
Declarații oficiale


Caracter global

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea crede că are un rol special în răspândirea mesajului lui Isus Hristos în întreaga lume, de aceea membrii ei au rămas o biserică mondială ca structură și obiectiv. Caracterul global al misiunii Bisericii se regăsește în componența membrilor săi, fapt demonstrat inclusiv prin prisma unui studiu realizat de Pew Research Center, acesta clasificând Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea ca fiind cel mai divers și echilibrat grup religios din punct de vedere al etnicității.

Personalități adventiste

În rândul credincioșilor adventiști se regăsesc figuri marcante, cum ar fi

– Ganoune Diop, secretar general al International Religious Liberty Association (cea mai veche organizație dedicata libertății de conștiință),

– Dr. Benjamin Carson, celebru neurochirurg pediatric și autor a mai multor unor best-seller-uri mondiale printre care se numără Gifted Hands, Think Big și The Big Picture. Acesta a primit in 2008 Medalia prezidențială a Libertății ca “recunoaștere a contribuților sale extraordinare aduse medicinii și a influenței sale motivatoare asupra tinerilor Americii”, după cum a precizat fostul președinte al Statelor Unite, George W. Bush, în timpul ceremoniei de la Casa Albă. Pe 7 februarie 2009, postul de televiziune a lansat o ecranizare a vieții Dr. Ben Carson, „Gifted Hands” (Mâini Înzestrate) avându-l în rolul principal pe deținătorul premiului Oscar Cuba Gooding Jr

– Desmond Doss, medic – erou necombatant, veteran al razboiului din Pacific, decorat de Presedintele Harry Truman cu cea mai inalta distinctie a Congresului American pentru eroism  si subiect al documentarului The Conscientious Objector dar și al filmului lui Mel Gibson Hacksaw Ridge în urma salvarii a zeci de persoane in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial.

– Dr. Linda Ferry – cercetator al Universitatii Loma Linda, ale carei cercetari au dus la descoperirea Bupropion-ului – comercial “Zyban” si care a primit in urma acestei activitati Medalia pentru controlul fumatului din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii

– Dr. Leonard Bailey chirurgul care a revoluționat transplantul de inima la copii, cunsocut in special prin cazul „Baby Fae“ activitatea acestuia conducand la salvarea vietilor a sute de copii iar lista ar putea continua.

Educație

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea se remarcă în rândul bisericilor creștine prin faptul că deține unul dintre cele mai dezvoltate sisteme educaționale protestante din lume cu peste 7.500 scoli, colegii și universități ce asigură educația a peste 1.800.000 de persoane.

Această rețea de școli, dintre care numeroase au primit recunoașterea publică pentru activitatea desfășurată, oferă educație creștină atât la nivel preuniversitar cât și universitar, punând un accent deosebit pe dezvoltarea mentalității de slujire a societății.

Medicină

Adventiștii de ziua a șaptea dețin peste 700 de instituții medicale dintre care 385 de clinici și dispensare și 175 de spitale și policlinici care deservesc aproape 20 milioane de persoane și promovează în mod consecvent programele de asigurare a sănătății populației, oferind programe pentru renunțarea la fumat, reabilitare a alcoolicilor, programe de slăbire și de luptă împotriva stresului.

O imagine mai complexă asupra acestui subiect a fost oferită de două documentare independente, realizate în 2010, respectiv 2013, de regizorul Martin Doblmeier (romano-catolic).

De asemenea, adventiștii de ziua a șaptea sunt în mod regulat subiecte ale studiilor cu privire la longevitate cum ar fi Adventist Health Studies inițiată în 1958, una dintre cele mai îndelungate cercetări din lume, deoarece stilul acestora de viață aduce în medie un plus de 10 ani de zile. Un material complex, subiect ulterior al discuțiilor televizate a fost documentarul realizat de National Geographic si ulterior expus în cartea The Blue Zone: Lessons for Living Longer from the People Who’ve Lived the Longest (National Geographic Books), autor Dan Buettner.

Un alt amănunt mai puțin cunoscut este faptul că Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a dezvoltat încă din anii ’60 programul “Breathe-Free” un program de renunțare la fumat care a ajutat până acum sute de mii de persoane. În prezent, acesta este programul oficial de renunțare la fumat în China și Taiwan.

Universitatea Loma Linda din sudul Californiei, specializată în domeniul medical, s-a bucurat de interesul mass-media mai mult decât oricare alt centru medical din Statele Unite datorită rezultatelor cercetărilor științifice, dintre care unele reprezintă premiere mondiale, cum ar fi transplantul de inimă la copii („Baby Fae”) și acceleratorul de protoni folosit pentru tratarea cancerului.

O altă instituție medicală adventistă, Spitalul Adventist din Florida, a fost aleasă de către concernul Walt Disney să asigure asistența medicală pentru noua comunitate Disney, Celebration City.

Caritate și implicare socială

Adventist Development and Relief Agency (ADRA International), reprezintă modalitatea oficială, coordonată, de implicare în activitățile caritabile la nivel mondial a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. ADRA Internațional este una dintre cele mai răspândite organizaţii neguvernamentale din lume, fiind activă în 139 de ţări şi conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios. Datorită promptitudinii cu care ADRA a răspuns la nevoile oamenilor de pe întregul glob, din 1997, Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite (ECOSOC) i-a conferit statutul de membru consultativ.

Înființată în 1990, ADRA România este parte a rețelei mondiale fiind:

– Membru al Federației Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND)

– Membru al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Protecţia Copilului (FONPC)

– Furnizor de servicii sociale acreditat pentru Centru de Consiliere şi Sprijin pentru Victimele Dezastrelor Naturale

– Furnizor de servicii sociale acreditat pentru Centru de Informare şi Consiliere pentru persoanele aflate în dificultate

și conduce din 2009 Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA, centrul cu cea mai mare capacitate din această parte a ţării, victimele beneficiind gratuit de cazare şi de consiliere de specialitate.

Mass Media

Hope Channel

Lansat în anul 2003, Hope Channel este o rețea de televiziune adventistă mondială, care funcționează 24 de ore / zi, prin intermediul a 43 de canale și a 39 de limbi inclusiv limba română. Programele Hope Channel sunt vizionate de peste un miliard de persoane de pe toate continentele prin statii TV gratuite, satelit, cablu si pagini web.

În România, Speranța TV este postul afiliat rețelei globale a Hope Channel și oferă zilnic programe care vizează susținerea familiei și a tineretului, educația pentru un stil de viață sănătos, împărtășirea experiențelor de curaj și responsabilitate socială, formarea bunului gust, cultivarea culturii și a spiritualității biblice.

Adventist World Radio

Adventist World Radio (AWR) transmite mesajul Evangheliei în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. AWR emite în 55 de limbi, inclusiv în limba romana prin Radio Vocea Sperantei. Programele pot fi ascultate în întreaga țară atât prin intermediul celor 50 de stații locale cat si pe internet la www.rvs.ro

Tehnologie

Un rol important în împlinirea misiunii Bisericii l-a jucat tehnologia. De exemplu, Radioul Adventist Mondial (AWR) emite în peste 40 de limbi inclusiv, hindustana, mandarina si vietnameza. La rândul sau, BBC a declarat că dintre programele religioase din Rusia cele ale postului de radio adventist Vocea Speranței s-au  bucurat de cea mai mare popularitate.

În 1994, în cadrul unei inițiative de comunicare cu bisericile locale, a fost înființată Rețeaua Adventistă de Comunicare, utilizând televiziunea prin satelit. Această tehnolgie a fost folosita în 1995 cu ocazia primului program de evanghelizare prin satelit al Bisericii, recepționat de 100 000 de persoane în 676 de localități urmând ca în 1998 programul Net’98 să cuprindă cele șase continente, fiind recepționat în 7.600 de săli, în peste 100 de țări fiind tradus simultan în 40 de limbi. Conform statisticilor, fiecare transmisie a fost recepționată la nivel mondial, de aproximativ  1.400.000 de persoane.


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.